Van Lanschot heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer evenveel winst geboekt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en stelt dat de kapitaalpositie van het bankbedrijf sterk is.

Dat maakte Van Lanschot donderdag bekend in een tussentijds handelsbericht.

“We zijn tevreden over de voortgang die we hebben geboekt in de eerste drie maanden van het jaar. Van Lanschot heeft dit kwartaal een positief resultaat behaald dat vergelijkbaar is met dezelfde periode vorig jaar”, aldus financieel directeur Constant Korthout.

Hoeveel winst de bank precies heeft behaald is niet bekendgemaakt. In het eerste kwartaal van vorig jaar boekte het bedrijf een nettowinst van 24,8 miljoen euro. Het beheerd vermogen klom in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,4 miljard euro tot 55,9 miljard euro.

Koerswijziging Van Lanschot

Van Lanschot kondigde vorig jaar een koerswijziging aan. Het bedrijf, dat zich tot dan toe vooral profileerde als een bank voor rijke mensen en familiebedrijven, wil zijn klantenkring verbreden door zijn diensten ook aan te bieden aan mensen met een kleinere beurs. De uitvoering van die strategie ligt volgens de bank op koers.

Van Lanschot spreekt van een sterkte kapitaalpositie, met een kernkapitaalratio (core tier 1) van 13,3 procent. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van eind vorig jaar. Eerder dit jaar werd uit een balansonderzoek al duidelijk dat de kapitaalbuffers van de bank sterk genoeg zijn om ook onder nog zwaardere economische condities het hoofd boven water te houden.

Van Lanschot geeft geen concrete winstverwachting voor heel 2014. Eind augustus maakt het bankbedrijf zijn halfjaarcijfers bekend.

'Solide kapitaalversterking Van Lanschot'

Volgens analist Albert Ploegh van ING heeft Van Lanschot on het eerste kwartaal een "solide'' verbetering van de kapitaalpositie laten zien, mede dankzij een afbouw van de portefeuille zakelijke kredieten en vastgoedleningen. Ook het beheerd vermogen vertoonde een "solide'' groei, aldus de analist.

De rentemarge stond wel onder druk als gevolg van een diversificatie van het fundingprofiel. ING gaat er evenwel vanuit dat de fundingkosten op termijn zullen dalen, naarmate de niet-kernactiviteiten worden afgewikkeld. De kosten bleven per saldo vlak. De krimp van het personeelsbestand was in balans met hogere investeringen in de dienstverlening.

De verliezen op leningen waren in lijn met die van vorig jaar. Dat is volgens Ploegh een tegenvaller, hij had gerekend op een kleine afname.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl